Markarbeten för nya VA-ledningar

image_pdfimage_print

  va

Vallentunavatten AB/Roslagsvatten AB planerar att anlägga nya VA-huvudledningar mellan Stockholmsvägen och Bällstaberg för att förstärka VA-kapaciteten i sydöstra delen av Vallentuna.

VA-ledningarna är planerade att anläggas på en bit mark som samfälligheten äger på den östra delen av Roslagsbanan. Styrelsen har godkänt Roslagsvattens förslag till markupplåtelsen och tecknat ett avtal mellan samfälligheten och Roslagsvatten. I övrigt kommer VA-ledningarna på ”vår” sida av Roslagsbanan inte att dras på föreningens mark, utan på kommunens.

Arbetet med den ny VA-ledningen kommer att ske i två etapper. Etapp 1 påverkar samfälligheten i mindre omfattning och kommer att genomföras medan Roslagsbanan fortfarande är avstängd (innan årsskiftet) medan etapp 2 inbegriper ett större intrång på Zetterlunds väg vilket kommer påverka framkomligheten i området.

Etapp 1

Etapp 1 kommer att starta i början av december 2014 med första etappen som innebär passage av Roslagsbanan. Mellan Zetterlunds väg och Roslagsbanan kommer Roslagsvattens entreprenör att:

  • Avverka träd inom ledningsområdet för VA-schakten och för ett mindre upplagsområde.
  • Schakta för VA-ledningar
  • Spränga berg i anslutning till Roslagsbanan
  • Genomföra hammarborrning av skyddsrör genom banvallen

Det kommer att förekomma byggtrafik på Zetterlunds väg men den kommer i övrigt vara öppen för bil- och gångtrafik. Utfart för byggtrafik från byggområdet kommer att upprättas.

Roslagsvatten kommer att besiktiga några hus som ligger precis på gränsen av riskområdet för vibrationer från sprängningsarbetena. Besiktningsman från Bergsäker AB kommer att kontakta berörda fastighetsägare inom kort. Vibrationsmätare kommer att sättas upp på ett av husen för att mäta att entreprenören håller sig inom tillåtna vibrationsnivåer.

va-ledn1

va-ledn2

Roslagsvatten kommer att återkomma med kontaktuppgifter till entreprenör och byggledare lite senare.

Om allt går enligt planerna skall arbetena med Etapp 1 vara avslutade i början av januari.
Buller- och vibrationsalstrande arbeten räknar man med att vara avslutade innan juluppehållet om allt går enligt planerna.

Etapp 2

Etapp 2 beräknas starta under januari/februari 2015. När etapp 2 blir aktuell kommer vi att återkomma med mera detaljerad information. Om behov föreligger kommer vi också anordna ett informationsmöte.

2 kommentarer på “Markarbeten för nya VA-ledningar

  1. Hej! Tänkte höra om det går att betala vattnet var 6 e månad i stället för att få hela årsförbrukning i dec. Visst att de är uppdelat 3 mån. men kan man inte dela upp det på 6 månader. Något att ta upp på årsmötet ? Mvh Anna T.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.