Klipp ner din häck

image_pdfimage_print

Hack

Vid en rundvandring i området kunde styrelsen konstatera att många häckar behöver klippas ner, både på höjden och på bredden. Dels för att det blir snyggare men framförallt för att öka trafiksäkerheten och för att inte gångvägarna ska växa igen.

När ska man klippa häcken?

Att klippa häcken vid midsommartid eller strax efter passar bra för de flesta lövfällande häckar. Häckens form bevaras bäst genom en eller två årliga sommarbeskärningar och den första klippningen är alltså lämpligt att göra vid midsommartid eller där omkring. Då formas häcken till sin koniska form och cirka hälften av nytillväxten klipps av.

Den andra klippningen behövs kanske på sensommaren eller tidigt på hösten, men bara om häcken har vuxit kraftigt och det finns långa skott som ändå inte hinner mogna ordentligt före vintern. Då kortas de långa spjuten av så att häcken ser snygg och jämn ut.

Vilka regler gäller?

Enligt plan och bygglagen ska ”en tomt hållas i vårdat skick och skötas så att risken för olycksfall begränsas och betydande olägenheter för omgivningen och för trafiken inte uppkommer.”

Läs gärna de råd som Vallentuna kommun tagit fram kring häckar och regler för att öka trafiksäkerheten.

Även om det inte är några gator för biltrafik i vårt område är det styrelsens uppfattning att samma regler bör gälla även i vårt område. Det innebär alltså att det inte får finnas höga eller breda häckar som skymmer sikten så mycket att det är trafikfarligt. Bedömning görs naturligtvis från fall till fall och i en nära dialog med respektive fastighetsägare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.