Läs här om du har kallt inomhus

image_pdfimage_print

På vintern när det är kallt ute får styrelsen ibland frågor kring vårt värmesystem och om det är något fel på systemet när man upplever att det är kallt inomhus.

Det är sällan felet ligger i den centrala anläggningen som skickar ut varmt vatten till alla hushåll. Felen brukar snarare handla om dålig cirkulation i huset eller fel på ett eller flera element. Så här kan du kontrollera om felet ligger hos dig eller om det är ett fel du ska anmäla till vicevärden.

2015-01-26 20.49.40

 1. Kontrollera först så att alla kranar är öppna för värmen och det är cirkulation i systemet. Det finns kranar både för inkommande värmevatten och utgående värmevatten (retur) precis som det finns kranar för kall- och varmvatten. Det kan se lite olika ut i respektive hus men alla kranar ska vara uppmärkta. Kranar för värmen är uppmärkta med ”VS”.
 2. Bor du i hus kan du kontrollera cirkulationen på den digitala värmemätaren (se bild ovan) som sitter i anslutning till där vatten- och värmerören går in i ditt hus, vanligtvis i förråd eller tvättstuga. På värmemätaren finns en svart knapp som du håller in i några sekunder. När du sedan släpper knappen kan du med hjälp av samma knapp stega dig vidare för att se olika värden. Varje värde har nummer längst till vänster. Värde nummer 22 är temperaturen för inkommande värmevatten, värde 23 är temperaturen för utgående (retur) värmevatten och slutligen värde 24 är differensen (skillnaden) där emellan.
 3. Temperaturen på det inkommande vattnet styrs av utomhustemperaturen, desto kallare det är ute desto varmare vatten cirkulerar i våra system. När det är kallt på vintern brukar temperaturen i det inkommande vattnet ligga kring 60-65 grader. Om du vid en kontroll av värmemätaren kan se att detta stämmer och att returen ligger kring 55-60 grader så fungerar cirkulationen i ditt hus precis som den ska.
 4. Blir det inte varmt i ett eller flera element är det fel antingen på själva elementet eller på elementets termostat. Om bara en del av elementet är varmt kan elementet behöva luftas. Om rören fram till elementet är varma men elementet kallt är det troligtvis fel på termostaten. Ett vanligt fel är att den ”pinne” som ska justera flödet i elementet fastnar. Då behöver man skruva isär termostaten och rengöra och smörja upp pinnregalutorn (se bild nedan). Observera att man först måste stänga av inkommande värmevatten (både fram och returledning) samt förbereda sig med trasor och något att samla upp vattnet i. Läs instruktion här.
 5. En annan sak man kan kontrollera är friskluftsspjällen ovan fönster. De är tyvärr felmonterade i våra hus. Egentligen ska dessa monteras med utflödet uppåt men hos oss är utflödet nedåt vilket kan upplevas som att drar kallt. Stäng spjället på vintern så slipper du detta.
 6.  Om du kontrollerat alla punkter ovan och fortfarande inte har ordentlig med värme felanmäler du detta till vicevärden.

2 kommentarer på “Läs här om du har kallt inomhus

 1. Ni skriver att det finns kranar för inkommande resp.utgående värmevatten det tolkar
  Jag som 2 kranar. Bilden som är publicerad är det en kran, är den gemensam
  för inkommande vs utgående värmevatten eller är det ytterligare en kran?
  Om så är fallet visa då kran 2 i bild.

  Tacksam snabbt svar

  • Hej! Det ser lite olika i ut i husen så därför är det svårt med bilder som är rättvisande men kranar för värmen ska vara märkta ”VS”. Det vanliga är att det finns en inkommande kran och 1-2 kranar för returen. Behöver du mer hjälp kan du kontakta vicevärden. /Styrelsen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.