Frågor och svar om avgiftshöjningen

image_pdfimage_print

Uppdateras löpande.

Hur mycket kommer avgiften att höjas?

Förslaget innebär en avgiftshöjning från dagens samfällighetsavgift på 17 052 kr/år till 21 472 kr/år, vilket motsvarar en höjning på 368 kr/mån per hushåll.

Varför är det nödvändigt att höja avgiften?

För att kunna ha råd med kommande garagerenoveringar och sedan avsätta pengar till nödvändig renovering av vattenledningar, avloppssystem etc. behöver vi öka avsättningen till underhållsfonden från dagens 1,2 mnkr till ungefär 2 mnkr/år.

Varför kan vi inte renovera garagen enligt tidigare tidplan?

Vi ser helst att renoveringen av garagen snabbas på så vi efter det kan ägna oss åt andra saker. Att vänta till sista garagen 2025 känns för långt fram i tiden. Betongkonstruktionen i garagen behöver åtgärdas och det var ungefär 10 år sedan som analysen gjordes. Vi tycker därför det är viktigt att försöka komma i mål med detta så snabbt som möjligt. Om vi höjer avgiften kan vi renovera ett garage per år istället för ett garage vartannat år.

Varför kan vi inte låna pengar till kommande underhåll istället?

Att låna pengar hos banken är inte förmånligt för oss som samfällighet. Villkoren är dåliga och räntan är hög. Flera banker har också som princip att inte låna ut pengar till samfälligheter då man inte riktigt förstår hur en samfällighet fungerar eller tycker det är innebär höga risker. Föreningen har tidigare lån för överbyggnaden av garagen samt för fibernätet och det är bra om vi kan amortera dessa lån så snabbt som möjligt för att minska löpande kostnader. I det läget vill vi inte belåna föreningen ytterligare.

Finns det några andra kostnader vi kan skära ner för att slippa höja avgiften?

Nej, det går inte utan att det skulle få andra negativa konsekvenser. Föreningens kostnader består i huvudsak av löpande underhållskostnader, personalkostnader och avskrivningar på lån. Exakt hur kostnaderna fördelar sig framgår årligen av styrelsens förslag till budget.

Kommer avgiften att behöva höjas även senare, om några år?

Vi bedömer att föreslagen nivå på samfällighetsavgiften kommer att behövas de närmaste åren men att avgiften senare kommer att behöva höjas igen beroende på vad den kompletterande utredningen avseende kulvertsystemet visar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.