Stort intresse för bredbandsnät

image_pdfimage_print

infomotebredband

Ett 50-tal medlemmar hade samlats på det informationsmöte som styrelsen ordnade tillsammans med leverantörerna Teknikbyrån och Sappa den 24 oktober i Vittraskolans matsal. De flesta medlemmar var mycket positiva till det förslag som styrelsen arbetat fram även om det fanns en hel del frågor, framförallt kring TV-utbudet. Många underströk dock att det är viktigt att man ser helheten i detta och att ett fibernät är framtiden och höjer status och värde för hus och lägenheter i området.

Frågorna var många och har i flera fall redan hanterats i det informationsmaterial som tagits fram. Här är ett axplock av de saker som kom upp:

Det dåliga TV-utbudet

Här är det viktigt att jämföra äpplen med äpplen. Det nuvarande analoga TV-utbudet är betydligt mer omfattande än det föreslagna digitala TV-utbudet i Sappas grundpaket, Sappa Alltid. Det är dock både styrelsens och de experter vi pratat med åsikt att det generösa analoga utbudet kommer att försvinna på kort sikt. Det är inte möjligt för leverantörerna att spegla ett digital utbud analogt mycket längre till. Så även om vi skulle behålla nuvarande TV-lösning tror vi inte kommer att kunna erbjuda analoga kanaler mycket längre till. Då är vi ändå tvungna att använda de digitala kanalerna, vilket de allra flesta kräver någon form av dekrypteringssystem, dvs en digitalbox eller en så kallad CA-modul. Sedan är det viktigt att säga att alla kan uppgradera grundpaketet till det paket man själv vill ha. Styrelsen har föreslagit att det endast ska ingå ett grundutbud till alla hushåll eftersom det är det enklaste då det annars blir en omfattande diskussion om vilka andra kanaler som i så fall skulle kunna ingå i utbudet. Styrelsen tycker att erbjudandet från Sappa är attraktivt och konkurrenskraftigt.

Behöver man verkligen en digitalbox till varje TV? 

Det finns tyvärr inga TV-apparater som har inbyggd mottagare för IPTV i dagsläget. Därför krävs det en digitalbox till varje TV som man vill använda till Sappa. För de som bara har en TV ingår en digitalbox per hushåll. Har man fler TV-apparater behöver man fler boxar. Så är det stort sett för alla TV-lösningar. Köper man programpaket så får man rabatt på digitalboxen. All information om detta finns på www.sappa.se

Måste man köpa paket? Kan man köpa lösa kanaler också?

Ja, det går bra. Alla information om paket och priser på lösa kanaler finns på www.sappa.se

Vem äger nätet? Vem utför underhåll?

Det är samfälligheten som kommer att äga nätet. Underhållet kommer att skötas av Teknikbyrån.

Finns det några begränsningar i nätet?

Nej, det är ett öppet nät. De leverantörer som finns i nätet kan dock variera över tiden.

Kan man utnyttja ROT-avdraget?

Nej, eftersom det är föreningen/samfälligheten som gör investeringen och låter utföra arbetet går det inte att utnyttja ROT-avdraget.

Hur kommer finansieringen att se ut i praktiken?

Styrelsen har föreslagit att samfälligheten ska ta ett lån för att finansiera bygget av nätet. Lånet tas med en viss bindningstid och styrelsen kan välja att låta delar eller hela lånet vara på fast eller rörlig ränta. Lånet kommer sedan att debiteras ut till alla medlemmar på samma sätt som ”garagelånet”. En del medlemmar har frågat om man som medlem istället kan betala kostnaden ”kontant” vid installationstillfället. Detta är en fråga som vi fortsätter utreda. Vi kommer också stämma av finansieringslösningen med föreningens revisorer. Det kan alltså bli så att styrelsen i finansieringsdelen presenterar nya eller uppdaterade förslag till stämman den 21 november. Den definitiva finansieringen behöver dock inte bli färdig förrän nätet ska betalas. Som det ser ut nu skulle det förmodligen bli två alternativ, en lånelösning som sträcker sig på 10-15 år med amortering och räntekostnader och en möjlighet som medlem att betala hela kostnaden till samfälligheten ”kontant”. När man väl bestämt sig för hur man vill ha det kommer man inte att kunna ändra sig, det kommer alltså inte gå att betala in i efterhand. 

Styrelsen beslutade efter stämman att inte erbjuda möjligheten att betala kostnaden ”kontant”. 

Har du ytterligare frågor?

Då går det bra att maila styrelsen på info@zetterlund.org

Uppdaterat:

Några efterfrågade en karta över planerad dragning av bredbandsnätet och den finns nu publicerad på hemsidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.