Möjlighet till ränteavdrag för gemensamma lån

image_pdfimage_print

ranta

Vid varje årsskifte skickar samfällighetens kassör ut kontrolluppgifter till samtliga fastighetsägare (alla husägare och Brf) avseende de lån som samfälligheten tecknat vars kostnader belastar alla medlemmar (fastighetsägare) solidariskt. Samfälligheten administrerar två lån, ett för överbyggnaden av garagen och det andra för byggandet av det nya fibernätet. 

Kontrolluppgiften innehåller det totala lånebeloppet, hur mycket respektive fastighetsägare har i skuld och betald ränta under året. Kontrolluppgifterna skickas inte in till Skatteverket men som enskild fastighetsägare kan man använda underlaget för att göra avdrag för ränteutgifterna manuellt. Ränteavdraget är 30 %.

Om man vill göra avdrag för räntekostnaderna man har som fastighetsägare i samfälligheten för man helt enkelt in dessa uppgifter för hand i sin deklaration, t ex i e-tjänsten på Skatteverkets hemsida, precis som man gör för andra uppgifter som man vill rätta eller lägga till. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.