Fortsatta problem med Sappa IPTV

image_pdfimage_print

139292851145814100_resized

Det visar sig att problemen med vårt ny IPTV-tjänst Sappa TV tyvärr inte verkar vara åtgärdade, alternativt att det dykt upp nya problem i slutet av december förra året. Flera boende har hört av sig till styrelsen och klagat på störningar i TV-tjänsten och dåligt bemötande hos både Sappa och Teknikbyrån när man felanmält sina problem. Kort sammanfattat: Sappa skyller på Teknikbyråns nät, och Teknikbyrån skyller på Sappa som TV-leverantör. Så ska det naturligtvis inte vara.

Samfälligheten blev rekommenderade Sappa IPTV-tjänst av Teknikbyrån och slöt ett 3-årigt avtal med Teknikbyrån där Sappas IPTV-box och grundutbud (Sappa Alltid) skulle ingå i den totala installationen av fibernätet. 

Styrelsen tar naturligtvis problemen på stort allvar eftersom vi har en skyldighet att leverera en TV-tjänst i samfälligheten. Vi kommer göra vad vi kan för att komma tillrätta med problemen. Det innebär att vi kommer att ta förnyad kontakt med både Sappa och Teknikbyrån för att se till att vi får en TV-lösning som verkligen fungerar. Om vi inte får Sappa TV att fungera som det är tänkt är vi öppna för att försöka hitta andra IPTV-leverantörer som kan se till att vår TV-anläggning fungerar problemfritt.

Som boende är det jätteviktigt att du själv felanmäler dina TV-problem direkt till Sappa – de gånger du upplever störningar! Felanmälan görs till Sappa kundtjänst på telefon 0774-444 744 eller via e-post till hej@sappa.se. Kundtjänsten har öppet alla dagar 8-22.

När du gjort en felanmälan bör du också skicka ett meddelande till styrelsen så vi får kännedom om dina problem. Du kontaktar styrelsen genom att fylla i formuläret på den här sidan. Har du tidigare gjort felanmälan till Sappa/Teknikbyrån men inte meddelat styrelsen är vi tacksamma om du gör det nu. Om du utökat ditt abonnemang hos Sappa med fler kanalpaket, fler IPTV-boxar och programkort rekommenderar vi att du för en dialog direkt med Sappa om eventuell kompensation under den tid TV-tjänsten inte fungerat som den ska.

Styrelsen kommer nu att vidtaga följande åtgärder:

 • Testa att byta ut kablar, IPTV-box etc hos några boende som har problem för att se om det hjälper
 • Kontrollera om problemen blir färre med den nya uppgradering för IPTV-boxen som Sappa släpper under vecka 7-8
 • Prata med Teknikbyrån och se om vi kan få testa en annan TV-tjänst i vårt nät
 • Fortsatt dialog med Sappa 

Samordnare för dessa aktiviteter är Dan Axelsson, ledamot i styrelsen och tidigare projektledare för installationen av fibernätet.

Du får också gärna kommentera dina erfarenheter – både positiva och negativa – av Sappa TV här nedanför.

Uppdaterad 2015-04-28

Sappa fortsätter att arbeta med den lista över felanmälningar som inkommit. Av de totalt 12 medlemmar som finns på listan har fem av dessa fått sina problem åtgärdade. Det handlar t ex om trasiga sladdar som bytts ut och kontaktproblem i fiberanslutningen som fixats till. Några av medlemmarna har inte gått att nå för att få svar på återkoppling. Sappa arbetar vidare och det känns som om vi har en hyfsad kontroll på det som återstår. Föreningen har en kontinuerlig dialog med Sappa.

 

Uppdaterad 2015-04-02

Sappa meddelar att de hoppas att felen kommer att vara vara helt löst den 24/4, åtminstone att felen är lokaliserade i sin helhet och att vi vet felorsaken. Det handlar, visar det sig om, 11 konkreta fel hos lika många kunder. Teknikbyrån har meddelat att de just nu har 6 av 11 inbokade besök till 8/4 än så länge. De övriga har de lämnat meddelande till. Efter att vi besökt alla 11 så vet vi mer. Sappa ser samtidigt över samarbetsrutinerna med Teknikbyrån, så att vi inte ska hamna i denna situation igen. 

Uppdaterat 2015-03-30

Styrelsen har idag haft en bra dialog med ansvariga på Sappa. De meddelar följande: ”Vi har lokaliserat fel hos 13 hushåll i er förening, vi har pågående felärenden med dessa. Vår support har en pågående felsökningsprocess med Teknikbyrån(TB) som rör ovanstående 13 konkreta ärenden. Handlingsplanen som följer är att Teknikbyrån går vidare med teknisk felsökning, mäta/tvätta fibern och göra en kontroll hos kunden av CPE, kabel fram till TV-Box, TV-Boxens placering mm. De kommer börja ringa på dessa idag och boka upp tider. Det är viktigt att påpeka att detta inte innebär att vi skyller på varandra , det är helt naturligt att vi vänder oss till vår nätpartner, TB när vi tömt våra möjligheter att avhjälpa felet. Under felsökningsprocessen återkopplar TB till vår support, som kontaktar berörda medlemmar hos er för att se om felet finns kvar. Om det finns ett mörkertal i antal fel, d.v.s. att medlemmar har påtalat fel för styrelsen, men inte ringt till oss på Sappa för att felanmäla, så är det viktigt att vi fångar upp dem a.s.a.p. och att de ringer direkt till Sappa”.

Uppdaterat 2015-02-23

Flera boende rapporterar att uppdateringen av mjukvaran i digitaltv-boxen (se ovan) har gjort att störningarna minskar, men de inträffar fortfarande då och då, lite beroende på vilken kanal man tittar på. Parallellt med detta pågår tester med annan TV-leverantör.

12 kommentarer på “Fortsatta problem med Sappa IPTV

 1. Har meddelat både Sappa och Teknikbyrån flertalet gånger. Sappa föreslår omstart av boxen och när felen ändå kvarstår hänvisar de till Teknikbyrån. När störningarna ändå fortsätter anser jag att detta inte kan lösas av enskild kund.

  Mvh
  Lars Lindbom

 2. Ny ägare till AB Sappa.

  ”-Vi på Sappa tycker att det är mycket positivt och en väldigt spännande affär och vi tror att de nya ägarna kommer att vidareutveckla vår verksamhet framåt till gagn för våra befintliga och nya kunder, säger Hasse Svensson”.

  …………….och vi tror….???????????

  Vad vet/tror styrelsen/Z-v samf.hetsför. om detta ?

  • Hej! Vi har inte fått någon särskild information om detta förutom det som står på Sappas hemsida. Vi hoppas naturligtvis att våra problem går att lösa, oavsett vem som äger företaget. mvh Styrelsen

 3. Hej,
  Vi har även Teknikbyrån och Sappa sen Juli 2013, i Åkersberga.
  Det har varit störningar ända från start och är fortfarande störningar även om de ”förbättrats eller ändrat karaktär” sen boxuppdateringen. Dessa är i form av ljudbortfall, bildstörningar i form av snabba dropouts på någon till några sekunder ibland kortare. Detta sker på i stort alla kanaler vi har. Andra fel som att information saknas i EPG så det inte går att spela in program har även existerat. Lite information i EPG, Sappa skyller på programleverantören. Då jag hittade er hemsida idag och konstaterar att ni har störningar, samma karaktär? så kontaktade jag Sappa återigen, meddelade att vi tänker klocka störningarna och notera program, kan någon i er förening göra detsamma så vi får en bild som kan visa var i deras system dessa fel finns?
  Vi har två boxar, störningar på båda, gjort det mesta man kan göra med kabelbyten, reset på boxar etc. Meddelar mig på denna sida när vi klockat en vecka. Ni får gärna maila mig på min adress. Orken att klaga tryter efter en tid……

 4. Vi har haft samma problem som ovan beskrivna senast idag. Vi har haft åtskilliga kontakter med både sappa och teknikbyrån Mest med sappa. Stillbild Inget ljud fladdrande bild eller ingenting alls. Tekniskt fel eller söker kanal som aldrig kommer.

 5. Det är ofta som det är störningar när vi använder tv boxen. ibland lägger den av helt och hållet. jag antar det har att göra med Zappas mottagning. då boxen ändå reagerar så tror jag inte felet ligger i boxen utan i leveransen.
  vi tittar numera sällan via boxen då detta krånglar för mycket för att det ska vara kul att använda den men det känns inte roligt att betala för något som fungerar så dåligt då internet fungerar hyfsat.

 6. Vi har ringt Sappa många gånger men får alltid samma svar att de haft driftstörningar senaste tiden och vi uppmanas att ringa igen.Har de ständigt driftstörningar får de väl sluta ta betalt för något de inte kan leverera.

 7. Man orkar inte ringa varje gång det strular, vilket för oss har varit väldigt regelbundet.
  Vi har i och med det helt slutat titta på vanlig tv.
  Vi har istället köpt en Apple tv och Netflix/HBO/ViaPlay, samt de olika kanalernas play-appar via AirPlay.
  Tråkigt, men nu har vi vant oss, och ser inte längre någon anledning att använda oss av, eller för den delen köpa några fler kanaler från Sappa.

  Nu känner vi ändå att denna lösning med Apple tv och AirPlay är en bättre lösning än ”vanlig” tv.

  • Tack för dina tips! Ja, det du beskriver är nog så ”framtidens tv” kommer att fungera, men det hindrar inte oss från att kämpa på och se till att Sappa löser problemen. De senaste rapporterna vi fått visar att man lägger ner seriöst arbete för att komma till en lösning, se separat inlägg.

 8. folk borde kunna välja IP tv leverantör som här i Luleå där folk via stadsnätet kan välja mellan comhem viasat Canal digital. sappa finns inte här

  • Hej! Sappa TV är den TV-leverantör vars grundutbud föreningen tillhandahåller i enlighet med vårt anläggningsbeslut. Kostnaden för detta ingår i samfällighetsavgiften. Vill man skaffa annan IPTV-leverantör i bredbandsnätet är det fritt fram för det, samma sak om man vill använda sig av parabol eller digital marksänd TV.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.