Kommunen kräver att vår kompost tas bort

image_pdfimage_print

kompost

Vallentuna kommun har i sitt tillsynsarbete krävt att samfälligheten tar bort den kompost med tillhörande uppsamlingsplats för grenar som vi haft på kommunens mark sedan lång tid tillbaka. Kommunen menar att det inte finns något tillstånd för komposten och även om vi skulle söka ett sådant kommer det inte att beviljas då marken enligt detaljplanen är att betrakta som parkmark.

Samfälligheten kommer inte att bestrida kommunens krav. Komposten kommer därför att avvecklas i samband med städhelgen i slutet av oktober. Därefter kommer kommunen och samfälligheten gemensamt att besiktiga marken för att kontrollera att allt trädgårdsavfall är undanröjt. Därefter är det inte längre samfällighetens ansvar att se till att det råder ordning och reda på platsen utan det blir kommunens ansvar.

Om enskilda fastighetsägare även fortsättningsvis använder platsen för att lämna trädgårdsavfall så blir detta en sak mellan kommunen och fastighetsägaren. Vi har påtalat för kommunen att platsen sedan långt tillbaka har använts till kompost och att samla trädgårdsavfall och att kommunen kan behöva informera alla boende i området om vad som gäller framöver, t ex med skyltar eller informationsbrev.

Styrelsen är medveten om att komposten varit en smidig lösning för vårt trädgårdsavfall och en uppskattad service till våra medlemmar och vi beklagar naturligtvis kommunens beslut. I nuläget ser vi inte någon möjligt att fortsätta med komposten någon annan stans på samfällighetens mark. Det vi kan fortsätta med är containrar för trädgårdsavfall på städdagarna på hösten och våren samt eventuellt någon extra container på sommaren.

Förutom samfällighetens och Brf-föreningens möjligheter att hjälpa sina medlemmar så hänvisar kommunen till sin information på hemsidan om hur man som fastighetsägare kan göra med sitt trädgårdsavfall.

Du som bor i småhus med eget sopabonnemang kan beställa kostnadsfri hämtning av max 20 papperssäckar/gång under april-november. Hämtning kan beställas två gånger per år för permanentboende och en gång per år för fritidsboende. En bostadsrättsförening eller samfällighetsförening kan till fast pris beställa en container som ställs ut under tre dagar, hämtas och transporteras bort. Hämtning av trädgårdsavfall i 370-liters kärl är möjlig att få på abonnemang under perioden april-november. 16 hämtningar ingår under perioden. Ett abonnemang kostar 943 kronor inklusive kärlhyra och moms. Extra hämtningar av kärl kan beställas till mot avgift 188 kr per gång.

Vill du ha mer information om beslutet om vår kompost går det bra att kontakta Olle Nordberg på Vallentuna kommun. Vill du ha mer information om avfallshantering och trädgårdsavfall kan du kontakta kommunens avfallshandläggare. Samtliga nås på tfn 08-587 850 00.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.