Fiberbygget fortsätter i snabb takt

image_pdfimage_print

IMG_2120

Bygget av fibernätet fortsätter i snabb takt vilket är kul!

Den här veckan, vecka 11, är planen att grävningen ska vara klar. Sedan ska all mark återställas. Styrelsen får många frågor kring återställningen. All mjuk mark ska återställas med jord och gräsfrö. Det gäller både föreningens mark och tomtmark. Den hårda marken, asfalten, ska återställas med ny asfalt. All återställning kommer ske först när grävningen är avslutad. Alla stenar som grävts upp ska transporteras bort.

Efter återställningen kommer all mark att inspekteras så att den blivit korrekt återställt. Eventuella kvarvarande åtgärder kommer att rapporteras till entreprenören. När det gäller återställning på tomtmark är det självklart att respektive tomtägare i möjligaste mån får vara med och kontrollera att återställningen gjorts korrekt. Det går också bra att kontakta styrelsen om du redan nu har funderingar kring ”åverkan” på din mark genom att använda kontaktformuläret på den här sidan.

Vecka 12 kommer fiberkabeln att ”blåsas ut” i de rör som grävts ner. Det arbetet beräknas ta ungefär en vecka.  

Vecka 13 är det tänkt att installationerna i hus och lägenheter ska starta. Arbetet innebär att ansluta fiberkabeln utifrån, in i fiberdosan som placeras på väggen innanför, på den plats som tidigare anvisats av respektive medlem. Fiberkabeln kommer inte att dras inne i hus/lägenhet utan bara genom ytterväggen. Sedan ska en datakabel dras från fiberdosan till det ”TV-uttag” som man önskar längre in i huset eller lägenheten (max längd 15 meter). 

Varje medlem kommer att bli kontaktad av entreprenören när detta arbete startar i respektive hus eller lägenhet eftersom entreprenören behöver tillträde till hus/lägenhet för att kunna genomföra arbetet och medlemmen behöver bestämma var ”TV-uttaget” ska placeras. 

Det slutliga steget är att Teknikbyrån kommer att informera om vilka operatörer man som medlem kan välja mellan, deras erbjudanden, pris och villkor. Respektive medlem väljer sedan vilka tjänster man vill köpa och koppla in. Som meddelats tidigare ingår ett basutbud och en digitalTV-box från Sappa TV. Om tidsplanen håller kommer det nya nätet att kunna börja användas i slutet av april eller början av maj.

Ställ gärna dina frågor i kommentarsfältet nedan eller använd kontaktformuläret på den här sidan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.