Avläsning vatten och värme 2019

image_pdfimage_print
vattenmätare_460px

Helgen den 31 augusti-1 september är det dags för 2019-års avläsning av vatten- och värmeförbrukningen i hus och lägenheter. I husen avläses både vatten- och värmeförbrukning medan man i lägenheterna bara läser av vattenförbrukningen.

För husen görs avläsningen av någon i samfällighetens styrelse och för lägenheterna ansvarar Brf-styrelsen för avläsningen. Den som ska läsa av på just din gård kommer att kontakta dig när avläsningen sker. Är du inte hemma kan ni säkert komma överens om en annan tid. Det går också bra att läsa av siffrorna själv (om du vet hur man gör) och meddela dessa till den som sköter avläsningen på din gård.

För att underlätta avläsningen ber vi dig att se till att mätarna för vatten- och värme är lätt åtkomliga i samband med avläsningen.

Efter avläsningen sammanställs alla uppgifter av samfällighetens kassör och utgör sedan underlag för den årliga avräkningen för samtliga hushåll, både hus och lägenheter. Alla medlemmar, både hus och Brf, har betalat vatten- och värmeförbrukning i förskott, så kallat á-conto, och det är denna förbetalda summa som sedan jämförs med den faktiska förbrukningen. Efter avräkningen kan man alltså få betala mer eller få pengar tillbaka beroende på hur mycket vatten respektive värme man förbrukat.

Samfälligheten distribuerar individuella avräkningsrapporter till hus och gemensamt till Brf efter att avräkningen är klar. Skillnaden mellan faktisk förbrukning och á-conto regleras sedan på fakturan för nästkommande period, i slutet av november (efter årsstämman då á-conto och avgift för nästa verksamhetsår fastställs).

När det gäller vattenförbrukningen i lägenheterna så presenterar samfälligheten förbrukning per lägenhet för Brf men det är Brf-styrelsen som sedan gör en individuell avräkning för respektive lägenhet. Värmeförbrukningen kan tyvärr inte mätas individuellt för alla lägenheter utan här används i vissa fall en uträkningsmetod baserad på antal kvadratmeter som godkänts i en överenskommelse mellan samfälligheten och Brf-styrelse.

Har du frågor om avläsning, avräkning och debitering av våra avgifter kan du vända dig till vår kassör.

Läs mer om vårt vatten- och värmesystem och våra avgifter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.